Fent Ciutat
info@fentciutat.org | logo facebook logo twitter
Buscar:

ORRIOLS CON-VIVE. Projecte de desenvolupament comunitari a Orriols. Fomenta la convivència intercultural i la creació d’una xarxa ciutadana capaç de detectar necessitats i desenvolupar solucions conjuntes..

Barris:

Orriols.

Any d’inici:

2014.

Associacions implicades:

Associació Mandingas Associació de Sierra Leone Associació de Dones Africanes Associació de Guineans Associació d’Aturats/aturades Associació de Veïns Orriols/Rascanya Associació ANDE CV Associació evangèlica de Barona Xarxa de Solidaritat Popular Centre Cultural Islàmic València Acull AMPA Miguel Hernández Caixa Popular Falla Sant Vicent de Paül
ORRIOLS CONVIVE

Paraules clau:

Què és?

És un projecte de desenvolupament comunitari que actua en el barri d’Orriols, en el qual participen moltes entitats y veïns i veïnes a títol individual per tal de fomentar una convivència intercultural i crear una xarxa social i de suport que tinga la capacitat de reaccionar en conjunt en la detecció de necessitats i posada en marxa de solucions.

Per què? Per a què?

Orriols Con-Viu naix de la necessitat d’unir als col·lectius i actors del barri en la identificació i solució de les seues dificultats i en la millora del benestar comú per generar canvis des de la base, propiciant així un sentiment de pertinença al barri. Amb l’objectiu d’establir un treball en xarxa i de participació entre els agents socials, econòmics, culturals, educatius i institucionals implicades en el Barri d’Orriols. Establint relacions de convivència intercultural, d’interacció positiva, coneixement, reconeixement mutu i cooperació entre persones, col·lectius i organitzacions socials.

Com ha estat el procés?

El procés comença en gener de 2014, quan el Fons Europeu aprova el projecte d’un any presentat per València Acull (associació que porta més de 20 anys treballant en el barri amb persones migrades) a través d’un grup de 5 dinamitzadores de diferents nacionalitats que impulsen el procés realitzant un autodiagnòstic amb els veïns i veïnes del barri. El resultat d’aquest és compartit amb el barri a través de l’assamblea (que es concebuda com órgan de decisió i organització barrial). A partir d’eixe primer moment on es debaten els problemes i solucions que han identificat els veïnes i veïnes i les entitats, es creen diferents grups de treball per reflexionar i actuar sobre els mateixos. La tasca i propostes d’aquests grups són portades a l’assamblea de barri per ser socialitzades, recolzades i aprobades en conjunt El projecte d’ubica en el “local d’Orriols Con-Viu” al que cada vegada més s’acosten persones i entitats per conèixer de prop la iniciativa i participar. Per altra banda, és un espai compartir per diferents associacions del barri que no tenen seu i que es reuneixen allà de forma periòdica, al mateix temps que es realitzen activitats que naixen d’Orriols Con-VIU i d’altes associacions que comparteixen els valors de l’assemblea: Respecte, solidaritat, diversitat i igualtat.

Trucs per a l’èxit i errors a evitar

Tenir un espai físic (local) que puga ser de referència i en què les persones poguen acudir, reunir-se, intercanviar, relacionar-se, crear xarxes, suport mutu…donar importància i valor a les xarxes i informació ja existent: relacionar-nos des de l’horitzontalitat i treballar a peu de carrer, fent èmfasi en què tots els procesos siguen participats: donar-li importància a la difusió per què la iniciativa arribe a quantes més persones millor. Si tornàrem a començar, utilitzaríem més eines de participació amb tots els grups, realitzaríem més activitats en espais a l’aire lliure del barri, crearíem com a estratègia per al foment de l’empoderament més grups reduïts que compartesquen una o més característiques (grup de dones immigranta, grup d’immigrants…) però sobretot demanaríem finançament per un projecte que almenys durara 3 anys.

Ara què?

Estem intent que l’autogestió del projecte siga viable, buscant fórmules i suports que ens permeten continuar amb la iniciativa i mantenir el local. De la manera que seguim treballant i refermant les xarxes i els procesos creats veient de quina forma és la més convenient per a formalitzar Orriols Con-Viu com una plataforma que incloga tant a les entitats com a les persones que hi participen.

ORRIOLS CON-VIVE. Projecte de desenvolupament comunitari a Orriols. Fomenta la convivència intercultural i la creació d’una xarxa ciutadana capaç de detectar necessitats i desenvolupar solucions conjuntes. a les xarxes:

logo web logo facebook

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Google+0Share on TumblrEmail this to someone
-->