Fent Ciutat
info@fentciutat.org | logo facebook logo twitter
Buscar:

GUANYEM LA PARTIDA. Estratègia col•laborativa per a l’activació i dinamització de l’horta de la Partida de Dalt (Campanar). Fomenta l’agricultura local i posa en valor el patrimoni existent.. AAVV Campanar

Barris:

Campanar.

Any d’inici:

2012.

Associacions implicades:

Associació de Veïns de Campanar Estudi la Dula Diagonal Estudio Universidad Europea de Valencia
Partida de Dalt

Paraules clau:

Què és?

Guanyem la partida és una estratègia col·laborativa per a l’activació i dinamització de la zona d’horta de la Partida de Dalt, ubicada entre Campanar i Benicalap. Amb aquesta finalitat, s’han realitzat diferents tallers participatius de diagnòstic col·lectiu, de formació i de generació de propostes al barri de Campanar. Com a resultat de tots ells, el Pla d’Acció per a la Partida de Dalt tracta de fomentar el producte agrícola local, activar els bens patrimonials de la zona i divulgar els valors agrícoles, culturals i ambientals d’aquesta zona d’horta.

Per què? Per a què?

La Partida de Dalt es troba en una ubicació estratègica, al voltant tant del Parc de Capçalera com de la ruta que condueix al Parc Natural del Túria. D’aquesta manera, els espais de la Partida poden ser concebuts com un prolongació del Parc de Capçalera, podent establir-se una continuitat entre els actius ambientals i culturals d’un i altra. Aquesta perspectiva es troba en línia amb l’enfocament que domina el Pla d’Acció Territorial de l’horta (PATH) on s’apostava per la generació d’un cinturó verd que circumde la ciutat a partir de les zones d’horta del Terme de València Aquesta franja es conceb com un espai ciutadà on es fomenten diversos usos del lleure, turístics i culturals. A més, la crisi econòmica, per un costat ha suposat la paralització de l’activitat immobiliària existent sobre aquesta zona. Però per altra, està significant la recuperació de nombroses parcel·les i terres per part d’una sèrie d’actors, que veuen en l’agricultura un actiu econòmic. A Això cal sumar l’oportunitat de sumar l’horta com un atractiu turístic més. Guanyem la partida és una iniciativa que parteix d’aquest context geogràfic, econòmic i cultural. Per això és una proposta participativa que es basa principalment en la coordinació de diferents línies i actuacions estratègiques. Es tracta d’una actuació de baix pressupost, però d’alta rendabilitat ambiental, social i econòmica que busca guanyar la zona de la Partida per al Barri de Campanar i per a tota la ciutat de València.

Com ha estat el procés?

Guanyem la Partida ha estat el procés participatiu que s’ha desenvolupat en diferents tallers col·laboratius, on ha acudit el veïnat de Campanar. Aquestos tallers els hem dividit en diferents fases: una primera, de diagnòstic participat del territori; una segona, de formació en els diversos àmbits que havien quedat subratllats en la primera fase; i una darrera de generació de propostes per elaborar una aproximació a un Pla d’Acció sobre la Partida. En la fase de diagnòstic, es va procedir a analizar entre tots/es els participants La Partida de Dalt des de diferents perspectives i escenaris. En tot moment, es va buscar la combinació i l’aliança entre els sabers contextualitzats dels ciutadans que experimenten i viuen en l’espai amb els sabers experts dels professionals. En aquest periode, es va realitzar un mapejat dels actors presents al territori (sociograma) així com un diagnòstic de les problemàtiques centrals de la zona (fluxegrama) La fase de propostes va servir per a formular diferents estratègies i accions per transformar la zona en base a tot allò que s’havia analitzat prèviament. Igualment, per prioritzar aquelles que més recolzament despertaven entre el veïnat.

Trucs per a l’èxit i errors a evitar

MESURES PER A L’ÈXIT: L’aliança teixida entre una associació de veïns, un estudi dedicat als processos participatius i la universitat. Fomentar canvis en les associacions de veïns per a que no sol es demanen equipaments o intervencions als seus barris, sinó que es demande i dinamitzen escenaris de participació per aquesta finalitat. Potenciar dinàmiques d’avall a dalt que desborden a les pròpies associacions. ERRORS A EVITAR: Caldria haver treballat prèviament millor la implicació d’una sèrie d’associacions del barri que després vam trobar a faltar en el desenvolupament dels tallers i de la iniciativa. Malgrat les presions del calendari, aquesta fase és central per a una realització satisfactòria dels processos participatiu.

Ara què?

Actualment, es desenvolupen una serie d’iniciatives per a l’activació de la Partida de Dalt. D’una banda, s’ha dissenyat una possible ruta per la zona com a forma de fomentar el coneixement i l’ús de la Partida. Igualment, s’ha realitzat un logo per a promocionar l’etiquetatge local, especialment dels productes agrícoles però també de la memòria oral i el coneixement local. D’altra s’està preparant un dossier per a demanar a l’Ajuntament de València i als partits la implicació en l’execució dels resultats del Pla d’Acció.

GUANYEM LA PARTIDA. Estratègia col•laborativa per a l’activació i dinamització de l’horta de la Partida de Dalt (Campanar). Fomenta l’agricultura local i posa en valor el patrimoni existent. a les xarxes:

logo web

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Google+0Share on TumblrEmail this to someone
-->