Fent Ciutat
info@fentciutat.org | logo facebook logo twitter
Buscar:

CIUTAT ENCALLADA. Projecte de falla col•laborativa, entesa com a canal de participació dels veïns/es per a la construcció conjunta del missatge i el contingut del monument, així com de l’ús de l’espai públic.. Falla Participativa

Barris:

Campanar.

Any d’inici:

2013.

Associacions implicades:

Falla Castielfabib- Marquès de Sant Joan Senyor Mixuro Café taller Que viene el lobo Falles I+E
Falla participativa

Paraules clau:

Què és?

És un projecte de Falla Participativa que planteja la recuperació dels fallers com a motor dinamitzador d’una celebració cultural que té com a oferir, però també molt a millorar en qüestions de continguts, convivència, diversitat, ecologia i ús de l’espai públic.

Per què? Per a què?

Les falles es manifesten com a una xarxa d’associacions ciutadanes consolidades i molt ben repartides als barris de la ciutat de València. L’homogeneïtat dels productes culturals que ixen de les comissions falleres, pensem que no es correspon amb la diversitat dels ciutadans d’aquesta ciutat i descobrim que aquesta homogeneïtat no ha sigut tal en el decurs de la història de les falles. Hem decidit indagar en les possibilitats d’enriquir el producte cultural faller en tots els àmbits (el monument faller, el teatre, les lletres, la música la pirotècnica, els vestits…) I com que som aquitectes apassionats per l’espai públic ens llancem a fer una proposta a una comissió fallera que sabem que és valenta. La proposta pretén recuperar la participació dels fallers i els barris en el missatge, la construcció i la vivència de l’espai públic mitjançant la falla com a eina principal.

Com ha estat el procés?

Cada faller, veí, amic, va rebre un kit per muntar una peça de la falla i els vàrem muntar en un taller participatiu en el Café Taller Que Viene el Lobo del Barri de Campanar. Una vegada muntats, els vàrem portar el dia de la plantà on sumant tots els nostres xicotets esforços li vàrem donar forma a la falla. Cada peça de la falla es deia UNAMIKA i hem volgut que portés un missatge, el missatge de com pensem que podem desencallar la nostra ciutat. Mitjançant una enquesta els participants expressaren la seua opinió que va quedar reflectida en quatre colors que formaven part del seu kit personalitzat. El dia de la plantà en ajuntar totes les peces, vàrem poder saber com salvar la nostra Balena. Després de la plantada la falla hem gaudit tots junts, grans, menuts, fallers i veïns d’un espai públic efímer que es podia palpar, rodar, entrar, eixir, jugar, xarrar…

Trucs per a l’èxit i errors a evitar

El truc per a l’èxit de la iniciativa ha estat en el comboi que ha tingut sempre la comissió que ha fet que la participació haja estat molt fluida. Ha estat decisiu el treball de traducció d’un projecte molt complex (constructiva i simbòlicament) a un llenguatge accessible perquè tothom ho poguera sentir com a propi Hem de tindre present que com a arquitectes que entre en el món de les falles amb uns interessos molt diferents dels que puguen tindre altres col·lectius, no podem perdre de vista que hem arribat ací per aprendre i per aportar la nostra visió tan enriquidora com altra.

Ara què?

Estem treballant en dues falles participatives per a 2015, introduint nous elements que faciliten la participació. En una de les falles ens centrem en el joc com a element de cohesió social mentre que en l’altra treballem les noves tecnologíes com a espais fallers virtuals d’encontre.

CIUTAT ENCALLADA. Projecte de falla col•laborativa, entesa com a canal de participació dels veïns/es per a la construcció conjunta del missatge i el contingut del monument, així com de l’ús de l’espai públic. a les xarxes:

logo web logo facebook

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Google+0Share on TumblrEmail this to someone
-->